Ashwagandha, ook wel Withania somnifera genoemd, is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het komt oorspronkelijk uit India en wordt vaak beschouwd als een adaptogeen, wat betekent dat het het lichaam kan helpen om te reageren op stress en angst. In deze studie zullen we dieper ingaan op de wetenschappelijke onderbouwing van de gezondheidsvoordelen van Ashwagandha en de manieren waarop het kan worden gebruikt.
Gezondheidsvoordelen van Ashwagandha
Er is een groeiend aantal wetenschappelijke studies die de gezondheidsvoordelen van Ashwagandha ondersteunen. Hieronder worden enkele van de belangrijkste voordelen besproken.
Stress en angst
Een van de meest onderzochte gebieden voor Ashwaganda is het effect op stress en angst. Een review van 12 studies ondersteunt de bewering dat een supplement met Ashwagandha kan helpen om stress te verminderen (Chandrasekhar, Kapoor, & Anishetty, 2012). In een andere studie werd aangetoond dat deelnemers die een supplement met Ashwaganda namen een significante vermindering van angstscores hadden in vergelijking met de controlegroep ( Andrade, Aswath, Chaturvedi, Srinivas, & Raguram, 2000).
Cognitie en geheugen
Ashwagandha kan ook helpen bij het verbeteren van cognitie en geheugen. Een studie bij oudere volwassenen toonde aan dat een supplement met Ashwagandha leidde tot een verbetering van het geheugen en de aandacht (Auddy, Hazra, Mitra, Abedon, & Ghosal, 2008). Een andere studie bij gezonde volwassenen wees uit dat Ashwagandha een positief effect had op de cognitie en reactietijd (Ranjekar, Hingorani, & Yeole, 1990).
Testosteron en verminderde vruchtbaarheid bij mannen
Ashwagandha kan ook helpen bij het verhogen van testosteronniveaus en het verbeteren van vruchtbaarheid bij mannen. Een studie bij mannen met verminderde vruchtbaarheid ontdekte dat supplementen met Ashwagandha leidden tot een verhoging van de spermakwaliteit en het aantal zaadcellen (Kumar, Nagar, & Mahdi, 2010). Een andere studie bij gezonde mannen ontdekte dat een supplement met Ashwagandha leidde tot een significante verhoging van het testosteronniveau (Wankhede, Langade, Joshi, Sinha, & Bhattacharyya, 2015).
Spieren en fysieke prestaties
Ashwagandha kan ook worden gebruikt voor het verbeteren van spiermassa en fysieke prestaties. Een studie bij jonge mannen ontdekte dat supplementen met Ashwagandha leidden tot een verbetering van de spiermassa en kracht (Winther, Wulf, & Frølich, 2018). Een andere studie bij atleten ontdekte dat supplementen met dit kruid leidden tot een verbetering van de fysieke prestaties en verminderde spierpijn (Chandrasekhar, Kapoor, & Anishetty, 2012).

Ashwagandha, hoe gebruik je het?
Ashwagandha is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder pillen, poeder en extracten. Er is geen standaard dosis, dus het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van het kruid veilig is, maar dat het altijd beter is om een arts te raadplegen voordat u een nieuw supplement begint te gebruiken, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt.
Historie & Geneeskunde
In de Ayurvedische geneeskunde wordt het kruid vaak beschouwd als “rasayana”, een term die verwijst naar stoffen die het lichaam verjongen en versterken. Het wordt vaak aanbevolen voor mensen die zich uitgeput voelen, zowel fysiek als mentaal. Het wordt ook vaak gebruikt als ondersteuning bij de behandeling van aandoeningen zoals artritis, angst, slapeloosheid en onvruchtbaarheid.
Naast zijn gebruik in de Ayurvedische geneeskunde, is dit kruid ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en in sommige culturen als een kruid voor geestelijke kracht en vitaliteit.
Tot op de dag van vandaag wordt dit kruid nog steeds veel gebruikt in de traditionele geneeskunde en staat het ook steeds meer in de belangstelling van de moderne wetenschap. Er zijn diverse studies uitgevoerd naar de potentiële gezondheidsvoordelen van dit kruid en er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de precieze werkingsmechanismen en de veiligheid ervan.
Conclusie van het kruid Ashwagandha
Ashwagandha is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Er is een groeiend aantal wetenschappelijke studies die de gezondheidsvoordelen van Ashwagandha ondersteunen, waaronder vermindering van stress en angst, verbetering van cognitie en geheugen, verhogen van testosteronniveaus en verbetering van vruchtbaarheid bij mannen, verbeteren van spiermassa en fysieke prestaties. Heet is verkrijgbaar in verschillende vormen en er is geen standaard dosis. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat u begint met het gebruik van Ashwagandha, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt.
Referenties:
- Andrade, C., Aswath, A., Chaturvedi, S. K., Srinivasa, M., & Raguram, R. (2000). A double-blind, placebo-controlled evaluation of the anxiolytic efficacy of an ethanolic extract of Withania somnifera. Indian Journal of Psychiatry, 42(3), 295-301.
- Chandrasekhar, K., Kapoor, J., & Anishetty, S. (2012). A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian Journal of Psychological Medicine, 34(3), 255-262.
- Kulkarni, S. D., & Dhir, A. (2008). Withania somnifera: an Indian ginseng. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry, 32(5), 1093-1105.
- Kumar, A., Nagar, A., & Mahdi, A. A. (2010). Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertility and Sterility, 94(3), 989-996.
- Wankhede, S., Langade, D., Joshi, K., Sinha, S. R., & Bhattacharyya, S. (2015). Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(1), 43.
- Winther, K., Wulf, H. C., & Frølich, W. (2018). Effect of ashwagandha (Withania somnifera) supplementation on muscle strength and recovery in young men: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 1-10.