Waarmee kun je kookroom vervangen? Kookroom kan vervangen worden door room, zure room, crème fraiche, yoghurt, roomkaas en notenroom. Kookroom bestaat meestal uit room en enkele andere ingrediënten en wordt gekenmerkt door een wat stevigere consistentie. Het wordt gebruikt voor sauzen en tal van gerechten die een romige consistentie nodig hebben.
We hebben er onze taak van gemaakt om de beste alternatieven voor kookroom hieronder op een rijtje te zetten.
Inhoudsopgave
Waarmee kan je kookroom vervangen?
1. Crème fraiche
Creme fraiche heeft ook een soortgelijke consistentie en smaak als kookroom en kan daarom als een uitstekende vervanger worden gebruikt. Van crème fraiche kunnen onder andere sauzen, dips en marinades worden bereid. Bovendien geeft creme fraiche aan alle gerechten een romige consistentie en kan daarom in het algemeen gebruikt worden bij het koken.Het voordeel van crème fraiche is dat het niet vlokt tijdens het koken en dus ook bij hoge temperaturen gebruikt kan worden.
Er zij echter ook op gewezen dat het vetgehalte van crème fraiche wat hoger is dan dat van kookroom, zodat zelfs kleine hoeveelheden voldoende zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Door het hoge mineraalgehalte zijn er echter ook enkele gezondheidsvoordelen.

2. Room
Omdat er meestal toch al room in kookroom zit, is dit een van de beste alternatieven. Room is perfect voor het bereiden van elk gerecht dat een romige consistentie moet hebben. Sauzen, dips en marinades kunnen er ook mee bereid worden. Verder is room natuurlijk ook geschikt voor het maken van zoete gerechten zoals baksels.
Opmerkelijk is dat het vetgehalte van room meestal hoger is dan dat van kookroom. Daarom zijn kleine hoeveelheden meestal voldoende om room te vervangen.
3. Zure room
Vanwege de vergelijkbare consistentie en smaak is zure room ook perfect als alternatief voor kookroom. Zure room is bijzonder geschikt voor het bereiden van sauzen en dressings. marinades en dipsauzen. Daarnaast is zure room geschikt voor de bereiding van desserts en andere zoete gerechten. Opgemerkt moet worden dat het vetgehalte van zure room wat hoger is dan dat van kookroom. Kleinere hoeveelheden zijn daarom voldoende om kookroom te vervangen. Omdat zure room een hoog gehalte aan fosfor en calcium heeft, zitten er ook enkele gezondheidsvoordelen aan vast.

4. Yoghurt
Als je op zoek bent naar een iets minder vet alternatief voor kookroom, dat niettemin een vergelijkbare consistentie heeft, is yoghurt de perfecte keuze. Yoghurt kan bijvoorbeeld gebruikt worden om sauzen, dips en marinades te bereiden. Het kan ook gebruikt worden om dressings te bereiden. Bovendien kunnen alle gerechten ermee verfijnd worden om een romige consistentie te krijgen.
5. Notencrème
Veganisten kunnen notenroom ook gebruiken als vervanging voor kookroom, omdat het een vergelijkbare consistentie heeft en voor veel van dezelfde doeleinden gebruikt kan worden: Notenroom is onder andere geschikt voor het bereiden van een grote verscheidenheid aan sauzen en dipsauzen. Er kunnen ook marinades van worden bereid.
Notencrème kan ook gebruikt worden om sommige desserts te bereiden. In principe kan een notencrème van amandelen of cashewnoten het beste gebruikt worden als kookroomalternatief. Notencrème is niet alleen veganistisch, maar ook bijzonder gezond, omdat het gezonde vetzuren en eiwitten bevat.
6. Roomkaas
Roomkaas kan voor veel van dezelfde doeleinden worden gebruikt als kookroom, waardoor het een perfecte vervanger is voor kookroom. Het is onder andere geschikt voor het maken van sauzen, marinades en dips. Ook soepen kunnen ermee verfijnd worden. Je kunt er ook diverse desserts mee bereiden. Hiervoor moet echter een smaakloze roomkaas worden gebruikt.
Voordelig is dat het vetgehalte van roomkaas meestal wat lager is dan dat van een kookroom. Dit betekent dat het ook in een dieet geïntegreerd kan worden. Bovendien heeft roomkaas een hoog eiwitgehalte en is daarom bijzonder gezond.