Een goede gezondheid is enorm waardevol. We eten steeds meer biologische producten en gaan vaker naar de sportschool, met als doel zo gezond mogelijk te blijven. Vaak hebben we niet door dat het hebben van een goede gezondheid vaak in de kleine dingen zit, bijvoorbeeld korte wandelingen of dat extra stuk fruit. Het zijn de eenvoudige dagelijkse dingen die we doen die grote verschillen maken voor onze gezondheid en welzijn. Denk bijvoorbeeld aan koken. Iets wat je dagelijks doet. De meeste mensen gebruiken hierbij pannen met een antiaanbaklaag. Gezondheids- en lifestylecoach Puur Mieke stelt dat er, naast bepaalde voordelen bij het koken, vooral veel nadelen zitten aan het koken met een (teflon) antiaanbaklaag. Wil jij weten waarom dit schadelijk is en wat je eraan kan doen? Lees dan verder!
Waarom is koken met teflon schadelijk?
Iedereen heeft wel een pan in huis met antiaanbaklaag. Zo’n pan is erg geschikt voor het maken van bepaalde recepten, zoals egale pannenkoeken of het perfecte gebakken ei. Een must-have in de keuken dus. Daarbij zorgt de anti aanbaklaag ervoor dat je eten niet aanbrandt. Dit is immers slecht voor je gezondheid. Toch is de antiaanbaklaag niet zo onschuldig als het lijkt. Na verschillende onderzoeken blijkt de teflonlaag een bestanddeel te bevatten wat kankerverwekkend kan zijn. Dit bestanddeel heet PFOA en is slecht zowel bij het koken als in het productieproces. Het stofje zorgt ervoor dat er bepaalde giftige dampen vrijkomen en is daarnaast milieuvervuilend. De chemische stoffen die de teflonlaag bezit, verspreiden zich snel in de natuur en breken nauwelijks tot niet af. Daarnaast kunnen ze zich dus ophopen in het lichaam van de mens, en zelfs in dieren.
Welke alternatieven zijn er?
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Een bekende optie is de roestvrijstalen pan. Bij gebruik van deze pan weet je vrijwel zeker dat jouw gerecht geen onnodige chemische stoffen bevat. Ook is deze optie duurzamer. Wel vereist het meer tijd in de keuken om te oefenen met je kookkunsten. De kans op dat je gerecht aanbakt is namelijk groter. Daarnaast is er de mogelijkheid om te koken met een keramische antiaanbaklaag. Deze pannen bevatten een natuurlijke aanbaklaag, gemaakt van een stofje uit zand en steen. Beter dus voor je gezondheid en voor het milieu! Het nadeel van deze pannen is dat niet alle pannen kwalitatief goed zijn, waardoor de aanbaklaag erg snel kan slijten. Ook zijn er groene pannen. Deze pannen hebben een antiaanbaklaag gemaakt uit plantenextract, nog natuurlijker en duurzamer dus! Ook hierbij is het van belang dat je een geschikte pan uitkiest.
Nog meer tips
Wil je volledig af van teflon pannen? Dat kan. Laat je bij de aankoop van je nieuwe pan of pannenset goed informeren door een specialist. Deze kan jou aanraden welke pan het meest geschikt is voor de gerechten die jij wilt koken. Kook je zonder teflon laag? Let er dan op dat je goed de instructies volgt in de aanwijzingen. Kook met veel olie of boter en vermijd krassen in de pan. Er zijn dus genoeg opties om de beste compromis te sluiten tussen jouw kookspullen en de maaltijden die jij wilt bereiden.










