Wat is de betekenis van CEO?
Een chief executive officer (CEO) is de hoogste leidinggevende in een bedrijf. Over het algemeen zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van een chief executive officer het nemen van belangrijke bedrijfsbeslissingen, het beheren van de algemene activiteiten en middelen van een bedrijf, en het optreden als het belangrijkste communicatiepunt tussen de raad van bestuur en de bedrijfsactiviteiten. In veel gevallen is de algemeen directeur het gezicht van het bedrijf. De CEO wordt gekozen door het bestuur en de aandeelhouders. Hij rapporteert aan de voorzitter en het bestuur, die door de aandeelhouders worden benoemd.
Beloning en bekendheid van de CEO
Gemiddeld verdienden de CEO’s van de 350 grootste bedrijven in de VS 24 miljoen dollar aan jaarsalarissen. Om het anders te bekijken, dat is 351 keer het salaris van een werknemer. Sinds de jaren 1970 is de beloning van CEO’s naar schatting met meer dan 1300% omhooggeschoten. De beloning van werknemers daarentegen is met 18% gestegen.
Door hun veelvuldige omgang met het publiek bereiken de hoogste bestuurders van grote bedrijven soms roem. Vanaf 9 februari 2022 heeft Elon Musk, oprichter van Tesla (TSLA) meer dan 73 miljoen volgers op Twitter. Evenzo werd Steve Jobs, oprichter en CEO van Apple (AAPL), zo’n wereldwijd icoon dat er na zijn dood in 2011 een explosie van zowel bioscoop- als documentairefilms over hem ontstond.
Inzicht in chief executive officers (CEO’s)
De rol van een CEO varieert van bedrijf tot bedrijf, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de cultuur en de bedrijfsstructuur. In grote bedrijven houden CEO’s zich gewoonlijk alleen bezig met strategische beslissingen op zeer hoog niveau en met beslissingen die de algemene groei van het bedrijf sturen. CEO’s kunnen zich bijvoorbeeld bezighouden met strategie, organisatie en cultuur. Ze kunnen met name bekijken hoe kapitaal over het bedrijf wordt verdeeld, of hoe teams moeten worden samengesteld om succesvol te zijn. In kleinere bedrijven zijn CEO’s vaak meer betrokken bij de dagelijkse gang van zaken.
Een studie van Harvard Business review analyseerde hoe CEO’s hun tijd besteden. Zij ontdekten dat 72% van de tijd van CEO’s werd besteed aan vergaderingen tegenover 28% alleen. Bovendien werd 25% besteed aan relaties, 25% aan business unit review en functionele beoordelingen, 21% aan strategie en 16% aan cultuur en organisatie. Wat stof tot nadenken: uit het onderzoek bleek dat slechts 1% van de tijd werd besteed aan crisismanagement en 3% aan klantrelaties.
Andere Hoofdfuncties
Voor kleine organisaties of organisaties die zich nog in de start- of groeifase bevinden, kan de CEO bijvoorbeeld ook dienen als CFO en chief operating officer (COO), enzovoort. Dit kan leiden tot onduidelijkheid, om nog maar te zwijgen van een overwerkte leidinggevende. Het toekennen van meerdere titels aan één persoon op directieniveau kan de continuïteit van een bedrijf in gevaar brengen en uiteindelijk de winstgevendheid op lange termijn negatief beïnvloeden. Kortom, als het gaat om leidinggevende functies binnen een organisatie, kunnen toegewezen titels en de bijbehorende functies snel in de war raken.

Het verschil tussen CEO en andere topfuncties
Er zijn vele andere topfuncties, waarvan sommige al dan niet overlappen met een CEO. Andere veel voorkomende titels zijn:
- Oprichter: Een oprichter van een bedrijf is een individu dat het bedrijf is begonnen. Hij heeft geholpen het bedrijf tot stand te brengen, door vanaf de eerste dag de statuten, de organisatiestructuur en de algemene strategie te creëren. Een oprichter kan een titel zijn van een persoon die nu bij een bedrijf werkt, of een titel van een persoon die het bedrijf begon maar inmiddels vertrokken is. Als de CEO het bedrijf heeft helpen oprichten, kan hij of zij ook als oprichter worden beschouwd en kunnen beide tegelijk worden genoemd (d.w.z. Oprichter/CEO).
- Voorzitter: Een voorzitter (vaak voorzitter, voorzitter of voorzitster genoemd) is een voorzittende functionaris die toezicht houdt op een groep of comité. Een voorzitter kan ook de titel “president” dragen. De voorzitter is belast met het beheer van de groep personen die vaak een specifieke taak of reeks verantwoordelijkheden toegewezen krijgen. Bijvoorbeeld, een raad van bestuur heeft vaak een voorzitter die toezicht houdt op het beheer van het hele bestuur. Een CEO kan een voorzittersfunctie bekleden als hij direct leiding geeft aan een comité.
- Eigenaar: Een eigenaar is een financiële belanghebbende van een bedrijf, gewoonlijk met een aandelenpositie in het bedrijf. Een eigenaar kan recht hebben op de winst van een bedrijf in de verhouding van hun eigendomsgewicht, aangezien een bedrijf meerdere eigenaren kan hebben. Als er meer dan één eigenaar is, kan iemand mede-eigenaar worden genoemd. Een CEO kan eigenaar zijn als hij een financieel belang in het bedrijf heeft.
- Directeur: Een directeur kan verwijzen naar een paar verschillende posities. Ten eerste kan een directeur, afhankelijk van de organisatiestructuur van een bedrijf, een hogere management- of directiefunctie zijn. Ten tweede kan een directeur iemand zijn die deel uitmaakt van het bestuur van een organisatie. Een CEO kan een werknemer op directieniveau zijn, hoewel de CEO’s van de meeste bedrijven op een hoger functieniveau zitten dan directeuren. Een andere mogelijkheid is dat een CEO geen directeur is, omdat een directeur toezicht houdt op de activiteiten van een CEO.
Het verschil tussen CEO en COB
De CEO leidt de operationele aspecten van een bedrijf. De raad van bestuur daarentegen – geleid door de voorzitter van de raad van bestuur (COB) – houdt toezicht op het bedrijf als geheel. Terwijl de voorzitter van de raad niet de macht heeft om de raad te overrulen, heeft de raad wel de macht om de beslissingen van de CEO te overrulen. In feite wordt de voorzitter beschouwd als een gelijke met de andere bestuursleden. In sommige gevallen kunnen de CEO en de voorzitter van de raad dezelfde persoon zijn, maar veel bedrijven verdelen deze rollen over twee personen.
Het verschil tussen CEO en CFO
De CFO is de financieel directeur van een bedrijf. Terwijl CEO’s de algemene bedrijfsvoering beheren, richten CFO’s zich specifiek op financiële zaken. Een CFO analyseert de financiële sterktes van een bedrijf en doet aanbevelingen om financiële zwaktes te verbeteren. De CFO houdt ook de cashflow bij en houdt toezicht op de financiële planning van een bedrijf, zoals investeringen en kapitaalstructuren. Net als CEO’s streeft de CFO naar rendement voor de aandeelhouders door zich te richten op financiële discipline en het stimuleren van marge- en omzetgroei.
Het verschil tussen CEO en COO
Vaak staat de chief operating officer (COO) op de tweede plaats na de CEO. Als hoofd personeelszaken zijn zij verantwoordelijk voor aanwerving, juridische zaken, salarisadministratie, opleiding en administratieve taken.
Rollen en verantwoordelijkheden
De taken en verantwoordelijkheden van een Chief Executive Officer verschillen sterk per bedrijf, bedrijfstak en organisatiegrootte. In het algemeen kunnen van een CEO de volgende taken worden verwacht:
- Toezicht houden op de strategische richting van een organisatie. Lagere managers houden zich vaak meer bezig met de dagelijkse operationele activiteiten van een bedrijf. Een CEO synthetiseert meestal deze resultaten en beslist over de langetermijnplannen van een bedrijf.
- Voer veranderingen en voorgestelde plannen uit. Na het opstellen van de langetermijnvisie kijkt een CEO meestal naar zichzelf en andere leidinggevenden om te beginnen met de uitvoering van die plannen. Veranderingen worden vaak direct doorgevoerd door operationele managers, maar het is uiteindelijk aan de CEO om ervoor te zorgen dat de langetermijnplannen worden uitgevoerd.
- Houd je bezig met mediaverplichtingen en public relations. Een CEO is vaak het gezicht van het bedrijf, en daar hoort bij dat hij betrokken is bij mediarelaties. Een CEO kan spreken op conferenties, het publiek toespreken over opmerkelijke veranderingen in het bedrijf, of deelnemen aan evenementen in de gemeenschap.
- Interactie met andere leidinggevenden. Naarmate bedrijven diverser worden, is het voor het succes van een bedrijf van vitaal belang om een reeks leidinggevenden te hebben waarop een CEO kan vertrouwen. In plaats van rechtstreeks toezicht te houden op elk aspect van een bedrijf, vertrouwt een CEO vaak op andere leiders om hun eigen domein te beheren, en gaat dan met hen in gesprek om op hoog niveau inzicht te krijgen in de gang van zaken.
- Handhaaf verantwoording met de raad van bestuur. Een raad van bestuur houdt toezicht op de prestaties van het hele bedrijf en houdt een CEO verantwoordelijk. Een CEO rapporteert vaak aan de raad, geeft updates over strategische plannen, en krijgt feedback van de raad over de algemene richting van het bedrijf.
- Houd toezicht op de prestaties van het bedrijf. Een CEO is uiteindelijk verantwoordelijk voor de financiële prestaties van een bedrijf. Een CEO kan vertrouwen op financiële of niet-financiële maatstaven om bij te houden hoe het gaat. Meestal doen ze rapportageverzoeken aan hun directe medewerkers om snel een idee te krijgen hoe elk gebied in het bedrijf presteert en welke strategische manoeuvres genomen moeten worden.
- De toon zetten voor de werkcultuur en -omgeving. Een CEO is verantwoordelijk voor het zetten van de toon aan de top en het creëren van de werkomgeving die volgens hem het beste is om succes te stimuleren. Werknemers die onder een CEO werken kijken vaak naar de leidinggevende om de cultuur van de organisatie te creëren en te handhaven.
Het effect van een verandering van CEO
Tijdens CEO-overgangen kunnen de markten zowel positief als negatief reageren op de verandering in het leiderschap van het bedrijf. Dat is logisch, want uit onderzoek blijkt dat CEO’s een grote invloed kunnen hebben op de prestaties van een bedrijf. Uit één studie bleek bijvoorbeeld dat 45% van de bedrijfsprestaties wordt beïnvloed door de CEO. Maar aan de andere kant laat een andere studie zien dat CEO’s slechts 15% van de variatie in winstgevendheid beïnvloeden.
Een verandering van CEO brengt in het algemeen meer neerwaartse dan opwaartse risico’s met zich mee, vooral als die verandering niet gepland is. De koers van een aandeel kan omhoog of omlaag gaan, bijvoorbeeld op basis van de perceptie van de markt van het vermogen van de nieuwe CEO om het bedrijf te leiden. Andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het beleggen in een aandeel dat een bestuurswisseling ondergaat, zijn de agenda van de nieuwe CEO; of er een verschuiving in de bedrijfsstrategie ten nadele kan plaatsvinden; en hoe goed de C-suite van het bedrijf de overgangsfase beheert.
Investeerders voelen zich doorgaans meer op hun gemak bij nieuwe CEO’s die al bekend zijn met de dynamiek van de bedrijfstak van het bedrijf, en met de specifieke uitdagingen waarmee het bedrijf kan worden geconfronteerd. Doorgaans beoordelen investeerders de prestaties van een nieuwe CEO op het gebied van het creëren van aandeelhouderswaarde. De reputatie van een CEO zou kunnen blijken uit zaken als het vermogen om het marktaandeel te vergroten, de kosten te verlagen, of uit te breiden naar nieuwe markten.