Als je voor je zomervakanties een spray zonnebrandcrème hebt gebruikt, kun je misschien beter op een ander soort overstappen. Hier zijn enkele van de schadelijke ingrediënten die je moet vermijden. Parabenen, pthalaten, Oxybenzone, en Octinoxate zijn er maar een paar van. Bovendien verhogen ze de kans op het ontstaan van huidkanker later in het leven. Van deze ingrediënten is bekend dat ze astma-aanvallen kunnen uitlokken, en de FDA onderzoekt het gebruik ervan bij kinderen.
Parabenen
Als je spray zonnebrandcrème gebruikt, ben je misschien bezorgd over de aanwezigheid van parabenen. Deze chemische stoffen worden gebruikt als conserveringsmiddel in cosmetica om de groei van schadelijke bacteriën tegen te gaan. Ze zitten in veel producten, waaronder voedsel, medicijnen en persoonlijke verzorgingsproducten. Hoewel veel mensen negatieve reacties op parabenen hebben, heeft de FDA niet genoeg bewijs gevonden om het gebruik van de chemische stof in zonnebrandcrème uit te sluiten. Gelukkig zijn er alternatieven voor parabenen.
De meest effectieve optie om je tegen de zon te beschermen is een parabeenvrije zonnebrandcrème te vinden. Parabenen worden veel gebruikt in veel leave-on producten, waaronder gezichts- en bodylotion. Deze chemische stoffen kunnen de voortplantings- en ontwikkelingsgezondheid van mens en dier verstoren. Behalve dat ze hormonen verstoren, kunnen ze ook acne puistjes veroorzaken en zelfs het risico op baarmoeder- en borstkanker verhogen. Daarom is het belangrijk om bij de aankoop van een zonnecrème op zoek te gaan naar een parabeenvrije.
Ftalaten
Als je winkelt voor een sprayzonnebrandcrème, zoek er dan een die geen ftalaten bevat. Deze synthetische weekmakers, ook wel EDC’s genoemd, worden veel in cosmetica gebruikt. Sommige rapporten hebben ontdekt dat ftalaten de menselijke gezondheid kunnen schaden. Je moet ook producten vermijden die synthetische geurstoffen bevatten, waarachter honderden schadelijke chemicaliën verborgen kunnen zitten. Zo is 95 procent van de geurstoffen afkomstig van aardolie, en synthetische kleuren worden gemaakt van koolteer. Zelfs insectenwerende middelen bevatten ftalaten, dus je hebt misschien geen idee dat ze veilig zijn.
Het giftigste ingrediënt in sprayzonnebrandcrème is oxybenzone, dat via de huid wordt opgenomen. In een onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention werd bij bijna alle mensen oxybenzone ontdekt. Erger nog, de onderzoekers ontdekten dat mensen die zonnebrandcrème hadden gesmeerd een hoger gehalte aan oxybenzone hadden. Van deze chemische stof is bekend dat ze de hormonen verstoort en allergische huidreacties veroorzaakt. Het is ook een bekende hormoonontregelaar.
Oxybenzone
Volgens de Environmental Working Group’s 15th Guide to Sunscreens is oxybenzone, een chemische stof die in meer dan de helft van de in de handel verkrijgbare sunblocks voorkomt, in verband gebracht met kanker en hormoonverstoring. Ondanks deze bezorgdheid heeft de Food and Drug Administration deze chemische stof goedgekeurd voor gebruik bij kinderen ouder dan zes maanden. Er is echter meer onderzoek nodig om de langetermijneffecten van deze chemische stof op de menselijke gezondheid vast te stellen.
Oxybenzone is een chemische stof die een groot vermogen heeft om koraal aan te tasten, waardoor het een belangrijke bijdrage levert aan het bleken van koraal. Het verstoort de voortplanting van koralen, waardoor jongere koralen geen kans meer krijgen om te groeien. Als gevolg van dit wijdverbreide gebruik zijn eens bloeiende koraalgebieden gedecimeerd. Sommige studies suggereren dat blootstelling aan oxybenzone zelfs je risico op huidkanker kan verhogen.
Octinoxaat
De meeste zonnebrandcrèmes bevatten octinoxaat als een van hun actieve bestanddelen. Het zonwerend vermogen van octinoxaat wordt afgemeten aan de SPF van het eindproduct. Om dit te garanderen moet een zonnebrandcrème een minimale SPF van twee hebben. De testprocedures staan in het subdeel D van dit deel. Als je een zonnebrandcrème zonder octinoxaat wilt kopen, kun je in speciaalzaken en online op zoek gaan naar natuurlijke minerale producten.
De chemische stof octinoxaat wordt in veel zonnebrandcrèmes gebruikt, ook in die met het label “natuurlijk”. In werkelijkheid is octinoxaat geen natuurlijke stof. De chemische stof wordt gemaakt door zwavelzuur te mengen met methanol, een bijproduct van aardolie. Het wordt dan verhit tot het onoplosbaar is in water. Ondanks zijn vermeende beschermende kwaliteiten hebben wetenschappers octinoxaat geclassificeerd als een hormoonverstorende stof. Dit betekent dat het de manier waarop hormonen in het menselijk lichaam worden aangemaakt verandert, en octinoxaat helpt die chemische stoffen door de huid te dringen.
Homosalaat
Een veel voorkomend ingrediënt in sprayzonnebrandcrème, homosalaat, is een mogelijk schadelijke chemische stof. Hoewel homosalaat de gebruiker wel beschermt tegen UV stralen, breekt het in de zon ook af tot gevaarlijke bijproducten. Bijgevolg is het een gevaarlijk ingrediënt voor kinderen, zwangere vrouwen, en koraalriffen. Verder onderzoek is nodig om de giftigheid ervan te begrijpen en te bepalen of het veilig is om bij kinderen te gebruiken.
Homosalaat is een lid van de salicylaat familie van chemische stoffen. Het beschermt de huid tegen de zon door het UV licht om te zetten in warmte, in plaats van in DNA. Omdat het het DNA niet aantast, is homosalaat een populair chemisch zonnebrandmiddel-ingrediënt. Homosalaat zit in de helft van alle in de handel verkrijgbare zonnefilters. De werkingsmechanismen ervan hangen af van de hoeveelheid die het in de huid opneemt.