De Nederlandse festivalzomer is momenteel in volle gang. Van techno- tot housefestivals en van Nederlandstalige- tot harddancefestivals: iedere muziekliefhebber komt deze zomer aan zijn of haar trekken in ons kikkerlandje. Waar de meeste evenementen in Nederland overdag gehouden worden, is festival Ground Zero een wat vreemde eend in de bijt: Ground Zero vindt namelijk niet overdag, maar ’s nachts plaats. Brian Bout, directeur van organisator UDC Events, is dé man achter het succes van Ground Zero en spreekt vol liefde over het harddancefestival dat jaarlijks in Bussloo wordt gehouden.
Eerste kennismaking met Bussloo
Al in de jaren ’90 waagde Brian Bout een sprong in het diepe en organiseerde hij met Mysteryland het allereerste dancefestival van Nederland. “In die periode kwamen we erachter hoe lastig het was een geschikte festivallocatie te vinden. Veel gemeenten waren huiverig om feesten van zulke proporties te organiseren. Met mijn compagnon bezocht ik diverse plekken om op zoek te gaan naar geschikte locaties. In 1997 stuitten we op recreatieplas Bussloo, een Gelders dorp waar we toen de inmiddels vierde editie van Mysteryland wilden organiseren.”
Bouts eerste reactie? “Dat ik nog nooit van Bussloo gehoord heb”, lacht de UDC-directeur. “Ik werd door een bekende over deze locatie getipt. Het balletje ging snel rollen en ik nam direct contact op met de gebieds eigenaar. Op onze plannen werd enthousiast gereageerd, al hielp het misschien wel enigszins mee dat ik het festival verkocht als een muziekfeest met top 40-hits. De eerste kennismaking met het terrein was echter allesbehalve liefde op het eerste gezicht. Er waren veel te veel bomen en te weinig open ruimtes. Ik zei direct dat deze locatie ‘m niet zou worden.”
Nachtvergunning
De gebieds eigenaar liet het er echter niet bij zitten en wilde graag een samenwerking met Bout aangaan. “Hij wilde ons koste wat kost die kant op halen en vroeg welke bomen ik weg wilde hebben. Daar mocht ik dan een kruis op zetten, waarna hij ervoor zou zorgen dat deze gekapt zou worden. Een week later waren ze verdwenen. Als je dat nu hardop zegt, klinkt het te bizar voor woorden. Tegenwoordig kan dit echt niet meer, maar het waren andere tijden. Blijkbaar was men op zoek naar extra inkomsten en werden we met open armen welkom geheten.”
In 1997 werd een succesvolle editie van Mysteryland op het terrein gehouden, waarna in het volgende decennium Ground Zero plaatsvond in Bussloo. “Wat bijzonder was, is dat we direct een nachtvergunning van de gemeente kregen. Overigens was de omgeving in het begin allesbehalve enthousiast over onze komst. Er was veel overlast en de buren klaagden over het geluid. Naar eigen zeggen zijn alle plooien inmiddels al lang en breed gladgestreken. “Alle buren ken ik persoonlijk, de buurt is voor mij heilig. Wij zien onszelf niet als passant, maar als één van de vaste ondernemers van het recreatieterrein.”
Jaarlijks thuiskomen
Groei zit er volgens Bout hoe dan ook niet in voor Ground Zero. “De afspraken met de buurt zijn glashelder: één nacht per jaar mogen we feesten in Bussloo, en daar blijft het bij. Wel wordt er nagedacht over een nieuw concept naast het huidige Ground Zero. Dit mogelijk nieuwe festival zou dan echter overdag, en niet ’s nachts plaatsvinden. Uiteraard gaan we met de buurt in overleg voordat dit plan daadwerkelijk op de tekentafel belandt.”
Hoe dan ook zit de liefde voor Bussloo en Ground Zero diep bij Bout. “Bussloo voelt voor mij ieder jaar weer als thuiskomen. De week voor Ground Zero verblijven we met het hele team van UDC in Thermen Bussloo. Ook m’n gezin gaat mee, zodat we er een kleine vakantie van kunnen maken. Bussloo is een prachtig gebied dat een speciale plek in mijn hart heeft. Als ik er ooit niet meer ben, mag mijn as op twee plekken uitgestrooid worden: in Spaarnwoude, de thuisbasis van Dance Valley, én natuurlijk in Bussloo.”