De algemene naam “purperklokjes” wordt gebruikt voor verschillende soorten in het geslacht Heuchera, dat honderden variëteiten en hybriden omvat. Heuchera is een traditionele meerjarige bladplant, met elk jaar nieuwe variëteiten. Inheems in Noord-Amerika vormen de planten ronde heuvels met een houtige wortelstok of kroon aan de basis en kleine klokvormige bloemen die in de lente of vroege zomer op de hoge stengels beginnen.
De bloemen zijn rijk aan nectar en trekken kolibries en vlinders aan. Hun bladeren zijn rond, gelobd, behaard en groenblijvend of halfgroen, afhankelijk van het klimaat. Heucheras kunnen het best geplant worden in de late herfst of het vroege voorjaar en groeien in een matig tempo, waardoor ze een goede optie zijn voor bossen, rotstuinen, containers, borders en bodembedekkers. Maar het zijn kortlevende vaste planten; tenzij ze regelmatig gesplitst worden, sterven ze na een paar jaar uit.
Verzorging van Heuchera
Heuchera is een vrij gemakkelijke plant om te kweken op een halfschaduwrijke plaats in goed drainerende, organisch rijke grond. Sommige hybride cultivars kunnen het vrij goed doen in de volle zon – hoewel ze meer water nodig hebben om te gedijen. Hoewel Heucheras niet veel onderhoud nodig hebben, kun je de hele bloemstengel na de bloei terugknippen om de energie van de plant te steken in het groeien van meer bladeren. Als de bladeren er wat haveloos uitzien, vooral na de winter, knip ze dan terug en nieuwe groei zou zich snel moeten aanvullen. Door de uitgebloeide bloemen regelmatig te knippen, kun je de hele zomer en de herfst doorbloeien.

Bodem
Een Heuchera geeft de voorkeur aan humusrijke grond met een neutrale tot licht zure bodem-pH, ergens tussen 6,0 en 7,0. Goede drainage is een must, vooral op schaduwrijke plekken, want als ze in de vochtige grond zitten, gaat de kroon van de plant rotten.
Bemesting
Voed purperklokjes in het voorjaar met een laag compost van een halve centimeter of een lichte hoeveelheid langzaam vrijkomende meststof. Deze plant heeft lichte voeding nodig; zware toepassingen van snelwerkende meststoffen moet je vermijden, want dat remt de bloei. In containers gekweekte Heucheras hebben baat bij voeding met een in water oplosbare meststof om voedingsstoffen die uit de grond lekken aan te vullen. Volg voor de hoeveelheid de aanwijzingen op het etiket van het product.
Licht
De meeste soorten Heucheras doen het het beste in gedeeltelijke schaduw, vooral in warmere klimaten. Hun kleur kan vervagen als ze in de volle zon staan, en te veel licht kan de bladeren doen verschroeien. Bedenk dat een Heuchera op vochtige schaduwrijke plekken vatbaar kunnen zijn voor schimmelziekten – als je planten problemen krijgen, kun je ze het beste verplaatsen naar een drogere plek.
Water
Deze plant heeft een gemiddelde waterbehoefte en houdt van constant vochtige grond. Gevestigde planten verdragen enige droogte, maar een centimeter water per week is de beste manier om ze tevreden te houden. Als je je Heuchera in de volle zon kweekt, geef ze dan extra water – hun ondiepe wortels hebben extra vocht nodig tijdens warme, zonnige dagen.
Temperatuur en vochtigheid
Heucheras zijn winterhard in de USDA winterhardheidszones 4a tot 9a, hoewel het precieze winterhardheidsbereik afhangt van de soort die je kweekt en de afkomst ervan. Sommige Heuchera’s zijn slechts winterhard tot zone 7, terwijl andere het goed doen in de kou, maar niet goed presteren ten zuiden van zone 6. De meeste Heucheras houden van relatief droge lucht, maar Heuchera villosa, afkomstig uit het zuidoosten van de VS, gedijt goed bij zowel hitte als hoge luchtvochtigheid.

Heucheras Kweken
Heucheras worden het vaakst vermeerderd door de wortelstronken te delen. Zowel herfst- als lentedeling werkt, maar veel tuiniers geven de voorkeur aan de herfst. Heuchera planten produceren vaak kleine uitlopers rond de ouderplant, en het is gemakkelijk om deze uitlopers voorzichtig op te graven en opnieuw te planten. De wortelkronen van de uitlopers moeten zo geplant worden dat ze net niet bedekt zijn met grond.
Heuchera planten zijn vrij kortlevend, en deze verdeling moet om de drie of vier jaar gebeuren om te voorkomen dat ze uitsterven. Om volwassen planten te vermeerderen:
- Graaf in de herfst of het voorjaar de hele wortelkluit met een schop op.
- Snijd de wortelkluit in stukken, die elk verschillende groeischeuten hebben. Het houtachtige middengedeelte kan worden weggegooid.
- Bereid nieuwe plantplaatsen voor door er veel compost of veenmos door te mengen, en plant de delen opnieuw, waarbij de wortelkronen net niet bedekt worden.
Overwintering
In warmere klimaten blijft deze plant vaak wintergroen. Omdat de wortels ondiep zijn, kunnen purperklokjes in koudere klimaten gevoelig zijn voor winterwortelvorming. Een lichte mulch over de planten kan dit voorkomen. In andere streken bestaat het overwinteren gewoon uit het opruimen van plantenresten om te voorkomen dat schimmels overwinteren.
Veel voorkomende plagen en plantenziekten
Purperklokje is meestal een vrij zorgeloze plant, maar hij kan worden aangetast door verschillende schimmelziekten, waaronder echte meeldauw, roest en bacteriële bladvlekken.
Potentiële insectenproblemen zijn onder andere snuitkevers en bladaaltjes. De larven van de zwarte taxuskever kunnen zich in de late zomer of vroege herfst in de kronen en wortels van purperklokjes boren, waardoor geïnfecteerde planten verwelken en gaan hangen. Je moet de larven op de plant kunnen zien en ze met de hand kunnen verwijderen en vernietigen. Als een infectie aanhoudt, behandel je planten dan met een mild insecticide of neemolie.
Hoe laat je de Heuchera bloeien?
Spaarzame bloei is meestal niet aan de orde bij deze planten, omdat het de bladkleur is die de grootste aantrekkingskracht uitoefent. Maar de stengels met luchtige, delicate rode of roze bloemen hebben zeker sierwaarde, en als je ze in goede groeiomstandigheden plant, kun je vanaf het late voorjaar tot in de herfst een herhaalde bloei verwachten. Vermijd overvoeding aan deze planten, dat kan de bloei belemmeren omdat het de bladontwikkeling stimuleert. En sommige soorten die gekweekt zijn om van de zon te houden, bloeien misschien niet goed als ze in de diepe schaduw staan.
Veel voorkomende problemen met de Heuchera
Purperklokjes zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te kweken, maar er zijn enkele veel voorkomende cultuurproblemen die je kunt tegenkomen:
Planten sterven na een paar jaar uit
Het is soms teleurstellend als een bloeiende Heuchera plotseling afneemt, maar dit is vrij normaal, want dit zijn kortlevende vaste planten die meestal maar vier of vijf jaar leven. Je kunt de levensduur verlengen door elke drie of vier jaar wortelstronken te delen, waardoor je nieuwe planten krijgt om het geslacht voort te zetten.
Planten uit de grond tillen
Purperklokjes hebben ondiepe wortelstelsels met kronen die enigszins blootliggen. In koude klimaten kan vorstschade ze helemaal uit de grond duwen, waardoor je ze opnieuw moet planten. Een laag mulch, aangebracht vlak na het bevriezen van de grond, kan helpen voorkomen dat ze door herhaalde vries-dooicycli gaan zwellen.
Geschroeide bladeren
De meeste soorten purperklokjes groeien niet graag in de volle zon, en ze kunnen verbrande, verschroeide bladeren vertonen als ze te veel zon krijgen, vooral in klimaten met hete zomers. Planten extra water geven tijdens hete perioden kan dit verschroeien tot een minimum beperken.
Purperklokjes oppotten en verpotten
Hoewel het niet gebruikelijk is om vaste planten zoals purperklokjes in containers te kweken, kan het zeker wel, en deze plant doet het best goed als hij op die manier gekweekt wordt. Kies een bak met een goede drainage en een potgrondmix die goed draineert. Houd bij het kweken in containers de wortelkroon iets hoger dan het grondniveau. Als je deze planten in potten wilt overwinteren, moeten ze naar een beschutte plek worden verplaatst om ze te beschermen tegen koude wintertemperaturen. Tijdens de wintermaanden geen water geven en de planten laten overwinteren.
Hoewel de spectaculaire bladeren je kunnen verleiden om te proberen purperklokjes als kamerplant te kweken, lenen ze zich niet voor dit gebruik. Deze bosplanten kunnen het prima doen in buitenbakken waar ze in de winter een rustperiode krijgen, maar ze zijn zelden succesvol als permanente kamerplanten.

Soorten van de Heuchera
Verschillende soorten Heuchera, waaronder Heuchera americana, Heuchera sanguinea, Heuchera villosa, en Heuchera parviflora, worden in de handel verkocht, samen met cultivars van elke soort. Heuchera sanguina wordt beschouwd als de beste soort voor sierdoeleinden en wordt het meest verkocht als purperklokje; de andere soorten zijn vaker bekend als aluinwortel.
Maar nog populairder zijn de vele soorten op naam die voortkomen uit kruising van soorten. Deze dragen vaak gewoon het Heuchera label. De meest opvallende verschillen tussen rassen zijn te zien in hun bladkleur en textuurvariaties. Er zijn tientallen van deze soorten, waaronder:
- Heuchera ‘Autumn Leaves’: Zoals de naam al aangeeft, veranderen de bladeren van deze hybride variëteit door de seizoenen heen van kleur, van rood naar karamel naar robijnrood.
- Heuchera ‘Chocolate Ruffles’: Deze hybride variëteit heeft gegroefde bladeren met rijke chocoladekleur aan de bovenkant en diep bordeauxrood aan de onderkant.
- Heuchera ‘Green Spice’: Deze winterharde hybride heeft grote groene bladeren die dooraderd zijn met kastanjebruin.
- Heuchera ‘Marmalade’: Nog een frêle hybride cultivar, de bladeren van deze versie verschijnen in tinten variërend van omber tot diep sienna.
- Heuchera ‘Citronelle’; Deze variëteit heeft helder geelgroene bladeren die uitstekend geschikt zijn om schaduwrijke plekken op te fleuren.
- Heuchera ‘Electric Lime’: Deze opvallende variëteit heeft heldergroene bladeren met bloedrode nerven.
- Heuchera ‘Fire Chief’: Helderrood lenteblad dat langzaam verdiept naar karmozijnrood naarmate het seizoen vordert.
Hoe kweek je een Heuchera uit zaad?
Je kunt purperklokjes uit zaad beginnen, maar de resultaten kunnen onregelmatig zijn als je zaden van hybride planten verzamelt. Commerciële zaden geven meer voorspelbare resultaten. Als je planten wilt vermeerderen door zaden te verzamelen, kun je het beste beginnen met zuivere soortplanten in plaats van kwekerijhybriden. Zuivere soorten zijn het gemakkelijkst te verkrijgen bij gespecialiseerde kwekerijen of online retailers.
Strooi het zaad in de late herfst of het vroege voorjaar op het oppervlak van de grond en zorg ervoor dat je het zaad niet bedekt, want ze hebben licht nodig om te ontkiemen. Je kunt zaden ook binnen beginnen, een paar maanden voordat je van plan bent ze uit te planten. Het duurt twee tot acht weken voordat purperklokjeszaden ontkiemen.
Laat de planten 10 dagen afharden en transplanteer de zaailingen dan buiten als alle vorstgevaar geweken is. Je kunt in bakken gekweekte purperklokjes elk moment planten nadat het gevaar voor vorst is geweken. Geef ze het eerste jaar goed water – verder hebben ze niet meer nodig dan wat verlichting tegen de extreme hitte en rijke, goed drainerende grond.
Welke Heuchera kan het best tegen warmte?
De meer hittebestendige cultivars hebben vaak Heuchera villosa in hun stamboom, een bijzonder hittebestendige soort.