Wordt jouw woning nog op de traditionele (elektrische) manier verwarmd? Overweeg dan eens om te kiezen voor dé opkomende verwarmingstechniek van dit moment: infraroodverwarming. Je bent verzekerd van een warmte die niet alleen aangenaam voelt, maar ook goed verspreid en daarbij weinig energie kost. In dit artikel vertellen we meer over deze verwarmingstechniek. Lees snel verder.
Zorgt deze techniek voor een perfect thermisch comfort?
Om maar meteen op deze vraag antwoord te geven: ‘Ja, bij infraroodstraling geniet je van een constante aangename temperatuur!’. Een infraroodstraler gebruikt elektromagnetische golven om objecten in de buurt gelijkmatig te verwarmen. Het straalt, net als de zon, energie gelijkmatig uit. De warmte raakt vervolgens oppervlakken, die zichzelf opwarmen en op hun beurt weer energie uitstralen.
Ter vergelijking: conventionele radiatoren verwarmen ruimtes met zogenaamde convectie. Ze verwarmen lucht, die vervolgens in de te verwarmen ruimte blijft circuleren. Door de luchtstroom in de ruimte kan veel stof opwaaien. Dit is bij infraroodverwarming anders. De massa wordt verwarmd en niet de lucht, wat dus te vergelijken is met de stralen van de zon.
Wat zijn de grootste voordelen?
Verwarmen met IR-panelen kent een aantal voordelen. We zijn ons bewust van de impact op het milieu. Verklein jouw ecologische voetafdruk door je energieverbruik te verminderen. Als je kiest voor infraroodverwarming kun je rekenen op een forse energiebesparing ten opzichte van traditionele verwarming. Dit heeft er mede mee te maken doordat de vloeren, objecten en muren langer warmte vasthouden. Een lager energieverbruik is hier het directe gevolg van, wat ook goed is voor jouw portemonnee. Ook belangrijk om aan te stippen is dat de panelen relatief eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden, een lange levensduur hebben, geen onderhoud vereisten en ook weinig ruimte in beslag nemen.
Ook geschikt als bijverwarming
Wil je de kamers die minder vaak worden gebruikt in huis ook van wat extra warmte voorzien? Dan kan een IR-paneel ook ingezet worden als bijverwarming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bijkeuken, slaapkamer of een infraroodverwarming plafond in de badkamer. Krijg je onverwachts een logee over de vloer? Dan heb je de logeerkamer in zeer korte tijd aangenaam warm. Een kwalitatief goed IR-paneel is namelijk binnen 7 tot 15 minuten opgewarmd. Ideaal!