Een ontslag kan een grote impact hebben op je leven, zowel emotioneel als financieel. Gelukkig biedt de wet in veel situaties bescherming, waaronder de mogelijkheid op een ontslagvergoeding. In dit artikel lees je wat je moet weten over ontslagvergoedingen, wanneer je er recht op hebt en hoe je juridische hulp kunt inschakelen om jouw rechten te waarborgen.
Wat is een ontslagvergoeding?
Een ontslagvergoeding is een financiële compensatie die je krijgt wanneer je arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Dit bedrag is bedoeld om jou te ondersteunen tijdens de overgang naar een nieuwe baan. De meest voorkomende vorm van ontslagvergoeding is de transitievergoeding, maar in sommige gevallen kan er ook sprake zijn van een hogere, aanvullende vergoeding.
Wanneer heb je recht op een ontslagvergoeding?
In de meeste gevallen heb je recht op een transitievergoeding als je contract wordt beëindigd door je werkgever. Dit geldt ook als je contract niet wordt verlengd. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van je salaris en het aantal jaren dat je in dienst bent geweest.
Heb je het gevoel dat je zonder goede reden ontslagen wordt? Dan kun je mogelijk aanspraak maken op een hogere ontslagvergoeding. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ontslag zonder geldige reden of als je werkgever zich niet aan de regels heeft gehouden.
Hoe wordt de ontslagvergoeding berekend?
De transitievergoeding wordt berekend aan de hand van een vastgestelde formule:
- Maandsalaris: Je bruto maandsalaris inclusief gebruikelijke emolumenten.
- Dienstjaren: Het aantal jaren dat je bij je werkgever in dienst bent geweest.
Voor het exacte bedrag kun je het beste bovengenoemde online calculator (rekentool) gebruiken.
Wat te doen bij onenigheid over je ontslagvergoeding?
Als je werkgever je geen ontslagvergoeding aanbiedt of je niet akkoord gaat met het bedrag, is het belangrijk om juridisch advies in te winnen. Een arbeidsrechtjurist (met kennis van het ontslagrecht) kan je situatie beoordelen en je helpen om te krijgen waar je recht op hebt.
Een hogere ontslagvergoeding na onderhandeling
Indien je ontslagsituatie onterecht of complex is, raden we je aan de hulp van een arbeidsjurist in te schakelen. Datzelfde geldt bij onenigheid over je transitievergoeding of ontslagvergoeding. Na begeleiding en onderhandeling blijkt een hogere ontslagvergoeding vaak mogelijk.
Jouw volgende stappen
Word je geconfronteerd met ontslag? Zorg ervoor dat je je rechten goed kent. Laat je adviseren door experts en neem contact op met een juridisch dienstverlener zoals het Juridisch Platform. Op die manier weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt. Bovendien is zo’n eerste advies altijd gratis.