Als het buiten benauwd weer is, komen onweersvliegjes steeds vaker huizen binnen en zoemen door de huizen. Hoe kom je daarna van het ongedierte af? Onweersvliegjes zijn zo klein dat ze zelfs door vliegenhorren het huis binnen kunnen komen. In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, verschijnen onweersvliegjes echter niet alleen bij onweer. De kleine onweersbeestjes worden beschouwd als ongedierte dat ongemerkt planten kan vernietigen. Gelukkig zijn er tal van huismiddeltjes en tips om de vliegen te bestrijden.
Wat zijn onweersvliegjes?
Trips zijn bekend onder talloze namen: onweersvliegjes, trips, of onweersbeestjes. De plagen worden tussen de één en drie millimeter groot. De kleine diertjes zijn geelbruin, donkerbruin of zwart van kleur. De vrouwtjes kunnen tot 70 eitjes op of in het plantenweefsel leggen. De eitjes ontwikkelen zich vervolgens tot larven en vervolgens tot nimfen, die op insecten lijken maar veel kleiner en bleker zijn.
Zijn onweersbeestjes schadelijk voor planten?
De larven van de onweersvliegjes voeden zich met jonge scheuten, bladeren en de knoppen van bloemen. Meestal wordt de schade aan de planten pas ontdekt nadat de aangetaste bloemen en bladeren zijn opengegaan. De bladeren hebben kleine, zilverwitte vlekjes waar de dondervliegen aan gezogen hebben. Deze plekken worden later bruin, aangetaste bladeren en bloemen krullen. Bij zware aantasting kunnen hele bladeren uitdrogen. Bovendien zijn de beschadigde plekken vatbaar voor bacteriën, virussen en schimmels, die de plant verder kunnen beschadigen.
De trips valt vooral graag kamerplanten of orchideeën in huis aan, maar ook tal van andere plantensoorten worden door de kleine beestjes aangevallen. Eén soort heeft het bijvoorbeeld vooral gemunt op bolgewassen in de tuin. Vaak is het voldoende om de planten te spoelen met een krachtige waterstraal. Als dit de trips niet verdrijft, helpen huismiddeltjes om onweersvliegjes te verwijderen.
Het wegwerken van onweersvliegjes: Wat helpt?
Als er een besmetting is, moet de aangetaste plant worden onderzocht en, bij vermoeden, enkele dagen in quarantaine worden geplaatst. Als er een besmetting is, kan de plant worden gewassen met warm water. De potgrond moet worden vervangen, want de volgende generatie onweersvliegjes staat meestal al te wachten om de planten leeg te zuigen. Om van trips af te komen raden we een paar beproefde huismiddeltjes tegen onweersbeestjes aan.
Brandnetelbouillon
Kruiden kunnen ook helpen bij het bestrijden van onweersbeestjes. De essentiële oliën in brandnetels verdrijven effectief insecten. Om een afkooksel van brandnetels te maken heb je ongeveer 500 gram vers geplukte bladeren en vijf liter kokend water nodig. Als je knoflook of uien toevoegt, kun je het effect nog vergroten. Giet gewoon het kokende water over de brandnetelbladeren en laat het 24 uur intrekken. Nu kun je de planten om de paar dagen met het mengsel besproeien om de onweersbeestjes te verdrijven.
Zeepsop
Zeepsop is ook een effectief huishoudelijk middel gebleken tegen ongedierteplagen. Meng een liter water met twee eetlepels olijfolie en een scheutje afwasmiddel, doe het mengsel in een verstuiver en spuit het product op de aangetaste plant. De onweersvliegjes zitten vaak aan de onderkant van de bladeren. Het zeepwater moet alleen gebruikt worden bij een zware aantasting, want de zeep is niet goed voor de planten. Bij een lichte aantasting kan het ongedierte afgespoeld worden met een waterspuit of een krachtige waterstraal.
Olie
Voor de bestrijding van larven is olie uit de zaden van de neemboom geschikt. Deze bevat de werkzame stof azadirachtine, die werkt als insecticide. Hoewel de olie de volwassen insecten niet kan bestrijden, voorkomt het dat de larven zich überhaupt tot volwassen insecten ontwikkelen. Om dit te doen, dep je de scheuten van de jonge planten gewoon met een wattenstaafje gedrenkt in de olie.
Bezem of stofzuiger
In huis kunnen de kleine vliegjes worden opgeveegd met een bezem en naar buiten gebracht. Als je een stofzuiger gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je de stofzuigerzak meteen daarna weggooit, anders kunnen de beestjes zich verder verspreiden.
Tips voor de tuin
Allereerst moeten aangetaste planten en bloemen gescheiden worden van andere planten, zodat de besmetting zich niet verder kan verspreiden. Als delen van bepaalde planten zwaar aangetast zijn, is het beter ze te verwijderen. De luchtvochtigheid kan ook actief verhoogd worden, zodat de dieren zich niet meer zo prettig voelen en snel vertrekken. Daarvoor kun je de planten in de tuin of op het balkon ’s morgens en ’s avonds met een waterspuit besproeien.
Van onweersvliegjes op het lichaam afkomen
Om te voorkomen dat je onweersbeestjes op je lichaam krijgt, moet je geen felle en glimmende kleren dragen. De vliegen worden door deze kleuren aangetrokken. Als de trips al op je huid of kleren zitten, kun je ze er gewoon afschudden of met een pluisroller verwijderen.
Kunnen onweersvliegjes bijten?
Bij een toename van onweersvliegjes bij vochtige of warme temperaturen kunnen ze zelfs bijten. Dit is vervelend, maar niet schadelijk voor de gezondheid. De steken zijn vergelijkbaar met die van andere insectenbeten. Onweersvliegjes beten zijn in principe ongevaarlijk.