De lente is officieel begonnen, en dat betekent dat het binnenkort weer mogelijk is om fijn in de tuin te zitten en van de zon te genieten. Jouw moment in de zonovergoten achtertuin wordt natuurlijk pas echt compleet met een goed glas wijn en een heerlijk borrelhapje. Stem de wijn op de hapjes af voor de optimale smaakbeleving.
Hieronder hebben we de lekkerste wijnen voor je op een rij gezet voor bij je eerste borrelmoment in de lentezon!
Kaasplankje
Dat wijn en kaas een gouden combinatie is, heb je waarschijnlijk al ontdekt. Maar het smaakt nóg beter als je de twee goed met elkaar combineert. Want de ene kaas is de andere niet, en dat geldt ook voor wijn. Ben jij een liefhebber van milde, zachte kazen? Dan is een vriendelijke wijn zoals Pinot Blanc een uitstekende begeleider. Deze lichte, toegankelijke witte wijn is net zo verfijnd als een subtiele, jonge kaassoort zoals roombrie of geitenkaas. Ook een licht gekoelde Beaujolais kan goed bij een jong kaasje.
Hou je juist van wat pittigere kazen, zoals Gorgonzola of Roquefort? Combineer deze kazen dan eens met een zoete dessertwijn zoals Sauternes, voor een verrassende twist tussen zoet en zout.
Als je liever een droge witte wijn drinkt, doet een houtgerijpte Chardonnay het ook zeker goed bij deze blauwschimmelkazen. Harde, oude kazen die mooi gerijpt zijn kun je dan weer goed combineren met een elegante rode wijn, zoals Shiraz of een soepele Merlot.
Olijven
Houd je het liever eenvoudig en neem je een schaaltje groene olijven? Van nature zijn groene olijven vrij zuur. Bij zo’n zuurtje is een glas droge rose wijn een heel smaakvolle aanvulling. Ook is Riesling vanwege zijn fijne zuren erg lekker en verfrissend, vooral bij olijven met basilicum. Zwarte olijven zijn wat zouter en hartiger van smaak, en combineren dan weer erg goed met bijvoorbeeld een Italiaanse Sangiovese, of een kruidige Barbera.
Charcuterie
Ook een plankje met smaakvolle (rauwe) hamsoorten en gedroogde worstjes is heerlijk bij de borrel. Bij de wat pittigere vleeswaren zoals Chorizo is een Spaanse rode wijn zoals Rioja een echte aanrader, terwijl Cabernet Franc erg prettig combineert met kruidige fuet. Bij rauwe ham zoals Serranoham kun je dan weer beter gaan voor een frisse witte wijn, zoals Verdejo. Het zachte en zoute van deze hamsoort combineert bijzonder goed met het frisse van de Verdejo wijn.
Geroosterde noten
Geroosterde amandelen, pistachenoten, walnoten of cashews: het zijn stuk voor stuk heerlijke nootjes voor bij de borrel. Een schaaltje notenmelange gaat goed samen met een droge witte wijn met wat houtrijping zoals Chardonnay. Hierin herken je mooie romige, nootachtige tonen. Ben je een liefhebber van macadamia’s? Probeer hier dan eens een Viognier bij. Deze wijn is net zo mild en vol van karakter als de macadamianoot.
Kortom: verwen je smaakpapillen en proost op een stralend voorjaar!