Er komt veel kijken bij een verhuizing, of het nu om een koopwoning of een huurwoning gaat. Ga je verhuizen naar een andere huurwoning? Lees dan zeker even deze tips, voordat je nog iets over het hoofd ziet.
Belangrijke contracten afsluiten
Het is vaak nodig om bepaalde contracten af te sluiten als je gaat verhuizen, ook in een huurwoning. Een uitzondering is als je inclusief gaat huren, maar meestal gaat het om exclusief huren: kijk dit goed na. Huur je exclusief? Vraag dan zelf energie aan, bij een geschikte energieleverancier. Het is natuurlijk ideaal als je voor goedkope energie kunt kiezen, of het nu gaat om gas of stroom. Verdiep je daarom in het tarief en neem de tijd om alles uit te zoeken. Welk type contract wil je bijvoorbeeld afsluiten? Een vast of variabel energiecontract is een idee. Maar ook een dynamisch energiecontract behoort tot de mogelijkheden en kan extra voordelig zijn. Verder heb je nog een internet en televisie contract nodig. Vraag dit het liefst al tijdig aan, want het kan even duren voordat je gebruik kunt maken van de aansluiting. En lang zonder internet en tv zitten, dat wil je uiteraard voorkomen.
Huurcontract doornemen
Een huurwoning komt met een huurcontract, waarin alle afspraken tussen verhuurder en huurder staan. Het is essentieel om het contract goed door te lezen. Zet ook nooit zomaar je handtekening eronder, maar bekijk goed wat je ondertekent. Als je dit zelf ingewikkeld vindt, kun je iemand anders laten meekijken. Het is onder andere belangrijk dat de afspraken juist genoteerd staan in het contract, wat betreft bijvoorbeeld de prijs van de kale huur en de servicekosten. Ook de begindatum en eventuele einddatum dienen correct te zijn, net zoals de opgestelde regels. Het kan zomaar zijn dat je voor onaangename verrassingen komt te staan als je het huurcontract niet goed doorneemt: sla deze stap daarom niet over.
Huis opknappen
Wil je de huurwoning eerst wat opknappen? Ga hier niet zomaar mee aan de slag, maar doe dit in overleg met de verhuurder. Je mag bijvoorbeeld niet in iedere huurwoning in de muren boren. Als het gaat om grotere aanpassingen, zoals een oude keuken of badkamer opknappen, kun je juist weer de verhuurder vragen of dit voor jou kan worden gedaan. Met een beetje geluk heb je een meegaande verhuurder, die het prima vindt om de woning eerst te moderniseren – het liefst natuurlijk al voor je verhuisdatum. Hier kunnen ook weer afspraken over staan in het huurcontract.
Staat van de woning
Leg de staat van de woning vast. Als je op een later moment namelijk weer gaat verhuizen, is het aan jou als huurder om de woning terug te brengen in deze staat. Verf je een muur? Grote kans dat je de muur eerst weer wit moet maken, voordat je de woning verlaat. Door de woning vooraf te fotograferen, weet je later nog precies hoe het huis er eerst uitzag. Met name als je er lang woont, kun je dit namelijk nogal eens vergeten. En dat kan vervolgens dan weer het probleem opleveren dat je niet alle borg terugkrijgt.
Woning eigen maken
Er wordt wel gesteld dat je je in een huurwoning minder goed thuis kan voelen dan in een koopwoning. Het huis is immers niet echt van jou. Toch kun je zeker je best doen om er jouw eigen plekje van te maken. Handige tips? Huur een woning niet met meubels erin, maar liever ongemeubileerd. Zo kun je het naar eigen smaak inrichten, als dit je wens is. Plaats veel accessoires in de ruimte. Dit kan ook als je niet in de muur mag boren. Denk dan bijvoorbeeld aan een vloerkleed, staande lamp en veel planten in de kamer. Je moet misschien wat meer je creativiteit gebruiken, maar er is vaak meer mogelijk dan je vooraf denkt.
Pak de bovenstaande stappen op als je naar een huurwoning gaat verhuizen. Zo verloopt het allemaal vlekkeloos. Succes met de verhuizing!