De vraag naar parfum in Nederland is groot en lijkt ieder jaar alleen maar groter te worden. Traditioneel gezien wordt parfum beschouwd als een luxeproduct waarvan de vraag logischerwijs afneemt tijdens economische tegenspoed. De laatste jaren stonden in het teken van economische onzekerheid. Lieten Nederlanders zich door deze financiële onzekerheid tegenhouden bij de aanschaf van parfum? Parfumswinkel deed onderzoek naar de invloed van koopkracht op de vraag naar parfum.
Uit onderzoek is gebleken dat fluctuaties in de koopkracht amper invloed hebben op de vraag naar parfum. De gemiddelde koopkracht van consumenten fluctueerde de afgelopen jaren maximaal enkele procenten, terwijl de vraag naar parfum voor het derde jaar op rij een forse stijging laat zien van minimaal 10%. Ongeacht wat de koopkracht doet, de vraag naar parfum stijgt ieder jaar fors. De vraag naar parfum stijgt het hardst tijdens perioden dat ook de koopkracht stijgt.

In plaats van te bezuinigen op luxeartikelen, lijken Nederlandse consumenten juist méér nadruk te leggen op persoonlijke verzorging en welzijn. Deze stijgende vraag naar parfum in Nederland weerspiegelt dan ook een groeiende behoefte aan persoonlijke verzorging en het gevoel van eigenwaarde, ongeacht de economische omstandigheden.
Deze trend lijkt zich ook in 2024 voort te zetten en lijkt zelfs te versnellen. De cijfers van Q1 2024 tonen een aanzienlijke groei aan van 23,4% in de vraag naar parfum vergeleken met Q1 2023. Niet alleen neemt de vraag naar parfum toe, ook de snelheid waarmee dit gebeurt lijkt fors toe te nemen. De verwachte stijging in koopkracht voor 2024 van 1,7% speelt waarschijnlijk maar een kleine rol.
Alles wijst erop dat 2024 een veelbelovend jaar voor de parfumindustrie gaat worden, waarin de vraag naar hoogwaardige geuren naar verwachting zal blijven toenemen.