Verlichting is een van die dingen waar je niet vaak bij stilstaat, maar die wel een enorme impact kunnen hebben op zowel je energieverbruik als het milieu. Zo kunnen bepaalde lampen een stuk duurzamer zijn dan andere. Maar welke soort verlichting is nu het meest duurzaam? Dat is de vraag die we in dit artikel gaan verkennen.
Energie-efficiëntie
Om te begrijpen wat de meest duurzame vorm van verlichting is, moeten we eerst kijken naar energie-efficiëntie. Dit is de verhouding tussen de hoeveelheid licht die een lamp produceert en het energieverbruik. Ledverlichting is hierbij een koploper; het zet een groot deel van de verbruikte energie om in licht, in plaats van in warmte.
Een mooi voorbeeld dat de efficiëntie van Ledverlichting onderstreept, is 1 fase railverlichting. Dit systeem maakt het mogelijk om meerdere LED-spots op een enkele rail te plaatsen, waardoor je flexibel bent in de verdeling van het licht in een ruimte. Doordat deze spots gebruikmaken van LED-technologie, profiteer je van hoge energie-efficiëntie en lange levensduur. Je kunt de verlichting dus naar wens aanpassen zonder dat dit ten koste gaat van de duurzaamheid of energieconsumptie. Het is een perfecte combinatie van flexibiliteit en efficiëntie, typerend voor wat Ledverlichting te bieden heeft.
De levensduur
Een ander aspect waar je misschien niet meteen aan denkt, is de levensduur van een lamp. De levensduur is niet alleen gunstig voor je portemonnee; het heeft ook invloed op de duurzaamheid. Hoe langer een lamp meegaat, hoe minder vaak je deze hoeft te vervangen. Dat betekent minder productie, minder transport en minder afval. Ook hierbij scoort LED goed, met een levensduur die soms oploopt tot 50.000 branduren. Zo kan een LED railverlichting, met meerdere ledlampen, tot wel vijftien keer langer meegaan dan dezelfde hoeveelheid gloeilampen.
Materialen en productieproces
Duurzaamheid gaat niet alleen over energieverbruik en levensduur, maar ook over de materialen die worden gebruikt en het productieproces. Spaarlampen, bijvoorbeeld, bevatten kwik, wat een probleem is bij het recyclen. Ledlampen hebben dit probleem niet en zijn grotendeels recyclebaar, wat ze een stapje voor geeft in de race naar duurzaamheid.
De CO2-voetafdruk
De totale CO2-voetafdruk van een lamp gedurende zijn levensduur kan ook een indicatie zijn van zijn duurzaamheid. Hierbij moet je denken aan de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie, het transport, en het gebruik van de lamp. Ledlampen hebben meestal een lagere CO2-voetafdruk dan andere soorten, vooral als je ze combineert met groene energie.
Duurzaamheid is een complex onderwerp dat uit vele facetten bestaat. Echter, als we kijken naar energie-efficiëntie, levensduur, gebruikte materialen en de CO2-voetafdruk, lijkt Ledverlichting het meest duurzaam. Hoewel geen enkele lamp 100% duurzaam is, komt Ledverlichting dus het dichtst in de buurt van wat we op dit moment kunnen beschouwen als een duurzame optie voor verlichting.