Een cv-ketel heeft geen eeuwige levensduur. Dit betekent dat je er vroeg of laat eens mee te maken krijgt dat de cv-ketel vervangen dient te worden. Een prangende vraag is dan: schaf je een nieuwe cv-ketel aan of kies je voor een duurzamer alternatief? In dit artikel lees je wat je mogelijkheden zijn als je de cv-ketel moet vervangen.
De cv-ketel: wel of niet aanschaffen?
Het verwarmen van de woning door middel van een cv-ketel is overduidelijk op z’n retour. De cv-ketel wordt de laatste jaren ingehaald door duurzamere alternatieven, die geen gebruik meer maken van aardgas. Vanaf 2026 is het verplicht om (gedeeltelijk) over te stappen op duurzame verwarmingssystemen.
Duurzaam alternatief: de warmtepomp!
De cv-ketel wordt daarom langzaam maar zeker vervangen door de warmtepomp. Zorg er in ieder geval voor dat je beschikt over het juiste installatiemateriaal voor CV’s of warmtepompen.
Een nieuwe cv-ketel die ‘hybrid ready’ is
Een warmtepomp vereist minimale isolatiewaarden om goed te kunnen functioneren. Niet iedere woning is hier al voor geschikt. Als dat het geval is bij jouw woning, kun je ervoor kiezen om een zuinige cv-ketel aan te schaffen, die ‘hybrid ready’ is. Dit betekent dat de cv-ketel geschikt is om in de toekomst samen te gaan werken met een warmtepomp. Dit is ook een optie als je kosten wilt spreiden.
Een cv-ketel in combinatie met een warmtepomp
Een hybride verwarmingssysteem combineert een zuinige cv-ketel met een warmtepomp. Voor de meeste woningen in ons land is deze optie geschikt. Het betekent dat je in principe de woning verwarmt met de warmtepomp en de cv-ketel bijspringt als dat nodig is. Hiermee bespaar je zo’n 70% aan energiekosten.
Volledig verwarmen met een warmtepomp
Volledig verwarmen met een warmtepomp is ook een optie. Vooral als de woning goed geïsoleerd is en je over een duurzame energiebron beschikt, zoals zonne-energie, windenergie of warmteterugwinning. Een warmtepomp werkt namelijk volledig elektrisch