Wietplanten kun je zowel binnen als buiten laten groeien. Beide methodes hebben zo hun voor- en nadelen: zo krijgt de plant buiten alle lichtfasen en weersomstandigheden mee, waarmee ze uitgroeien tot gezonde en sterke planten. Binnen daarentegen heb je veel meer de controle over het klimaat waarin de planten groeien, en zijn ze daarnaast beter beschermd tegen ziekten en plagen. Als je de planten binnen kweekt, moet je extra goed zorgen voor een juiste blootstelling aan (kunst)licht.
Begin bij het begin
Om succesvolle binnenplanten te laten groeien, moet je allereerst, net als voor buitenplanten, de juiste wietzaadjes kopen en deze laten ontkiemen. Voordat je de zaadjes koopt is enige voorbereiding wel van belang, er zijn een heleboel verschillende soorten. Voor beginnende kwekers zijn bijvoorbeeld autoflower zaden of feminized zaden aan te raden. Bij autoflower zaden ben je iets minder afhankelijk van de groeiomgeving van de plant: deze zaden komen automatisch in de groei- en bloeifase. Feminized zaden zorgen ervoor dat (de naam zegt het al) er enkel vrouwelijke planten uit de zaden groeien.
Hoewel mannelijke wietplanten een belangrijke functie hebben – het bevruchten van de vrouwelijke plant – wil je ze, wanneer de vrouwelijke plant eenmaal tot bloei komt, niet meer in de buurt hebben. De mannelijke plant blijft de vrouwelijke bevruchten, en dit zorgt voor slechtere prestaties van de vrouwelijke plant. Het is dan ook de vrouwelijke plant die zorgt voor de meest succesvolle ‘oogst’.
Het juiste licht
Licht is een belangrijk onderdeel voor het succesvol laten groeien van de planten. In een binnen omgeving is dit iets minder makkelijk te bewerkstelligen dan buiten, vooral als je kweekt in de winter en als de dagen sowieso al wat grauwer en donkerder zijn. In dit geval is het zaak om te kiezen voor een goede kweeklamp.
LED-verlichting
LED-lampen zijn een voor de hand liggende keuze voor de wietkweek. Ze zijn duurzaam in gebruik en geven niet veel (onnodige) warmte af. Ze zijn er in verschillende soorten: zo heb je een standaard LED-lamp, maar ook de iets duurdere COB LED. De laatste onderscheidt zich vooral door de lichtintensiteit die zorgt voor een volledig lichtspectrum. Tot slot de Diffuse LED, deze verspreidt het licht goed door de kweekruimte.
De verschillende soorten lampen vallen in verschillende prijsklassen, en daar is de kwaliteit ook naar. Zo ben je met de standaard LED-verlichting het goedkoopst uit, maar die is meteen ook het minste betrouwbaar. Ga je iets serieuzer aan de slag, kun je beter kiezen voor de COB of Diffuse LED-lampen.