De overbevolking in de wereld noopt tot het maken van harde keuzes. Waar eigenlijk het terugdringen van de wereldbevolking de belangrijkste prioriteit zou moeten zijn, kunnen we tegelijkertijd ook de ogen niet sluiten voor de problematiek op de kortere termijn. Immers, met het reduceren van de populatie verlossen we de aardbol en de mensheid op de langere termijn van problemen, maar tot die tijd moeten we roeien met de riemen die we hebben. Eén van de problemen die op ons af komen is het stijgende tekort aan zorgpersoneel. In combinatie met de steeds hogere levensverwachting van senioren levert dit onherroepelijk problemen op. Zelfredzaamheid is het devies, maar ben je zelf wel goed voorbereid op je oude dag?
Ongemakken
Ouderdom komt met gebreken en het is belangrijk om daar tijdig bij stil te staan. Weliswaar kunnen we ons met extra vitaminen wapenen tegen virussen, met TENA Lady zorgeloos blijven rondlopen bij incontinentieproblemen en een rollator aanschaffen wanneer we wat wankel ter been worden, maar daarmee zijn we er nog niet. Met dergelijke ongemakken krijgt vrijwel iedereen op hogere leeftijd te maken. Er is al haast geen senior meer te vinden die de bovenstaande hulpmiddelen niet regelmatig gebruikt. Maar vaak zijn ingrijpender maatregelen nodig om echt goed te kunnen blijven functioneren in je eigen woning.
Verhuizen
Een relatief nieuwe invalshoek is om senioren te verleiden tot een verhuizing naar een klein appartement. De gedachte hierachter is dat je zo een ruime gezinswoning kunt vrijspelen. Iemand op hoge leeftijd heeft zo’n grote woning, die vaak niet levensloopbestendig is, niet nodig. Maar ook in een appartement zul je de nodige maatregelen moeten treffen om veilig en verantwoord te kunnen wonen op hoge leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een douchestoel, die voorkomt dat je tijdens het badkamerritueel een uitglijder maakt en lelijk ten val komt. Ook een zogenoemde sta-op-stoel en een in hoogte verstelbaar bed zijn voor senioren bepaald geen overbodige luxe.
Zorg op afstand
Een interessante ontwikkeling, die de komende jaren broodnodig zal zijn, is die van zorg op afstand. Cliënten kunnen dan via een tablet een beeldverbinding maken met de zorgaanbieder. Zo kan bijvoorbeeld op afstand begeleiding worden geboden tijdens het douchen en kan een verpleegkundige vanuit een centrale locatie monitoren of alles goed gaat. Natuurlijk gaat niets boven fysieke aanwezigheid, maar in tijden van nood is dit een bespreekbaar alternatief.