Eerder hebben we de warmtepomp al genoemd als duurzaam alternatief in het artikel over het vervangen van de cv-ketel. En we komen er ook bijna niet meer onderuit om over te stappen op een duurzamere manier voor het verwarmen van je woning. En op de lange termijn gaat dat alleen maar voordelen opleveren. En dat is natuurlijk mooi meegenomen! Maar als je je nog nooit verdiept hebt in de mogelijkheden voor een warmtepomp, dan is dat een hele nieuwe wereld. En daarom nemen we in dit artikel een duik in de wereld van warmtepompen. Zodat je iets meer weet over deze manier van verwarmen.
De voordelen van een warmtepomp
Eerst even naar de voordelen, want waarom zou je eigenlijk een warmtepomp laten installeren?
- Je bespaart fors of zelfs geheel op je gasverbruik voor het verwarmen van je woning en het verwarmen van water.
- Het is een milieuvriendelijk alternatief met minder CO2-uitstoot in vergelijking met een cv-ketel.
- Er zijn ook warmtepompen die je woning kunnen verkoelen.
- Het laten installeren van een warmtepomp zorgt ervoor dat je woning een beter energielabel heeft en meer waard wordt in de verkoopmarkt.
- Een warmtepomp zorgt ervoor dat je woning op een constante manier verwarmd wordt.
De soorten warmtepompen
Een warmtepomp maakt altijd gebruik van een bepaalde bron om energie uit te halen en om te zetten in energie voor het verwarmen van je woning. Dit kan de buitenlucht zijn (lucht/water warmtepomp), de bodem (bodemwarmtepomp) of de ventilatielucht (ventilatielucht/water warmtepomp). De warmtepomp zet deze energie met een hoog rendement om in energie voor het verwarmen (of koelen) van je woning. Daar is geen gas voor nodig, maar wel een hoeveelheid elektrische energie, die je natuurlijk ook kunt opwekken met zonnepanelen. Een mogelijkheid is ook een hybride warmtepompinstallatie. Deze bestaat uit een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel. Ideaal als je cv-ketel nog goed is, zodat deze kan samenwerken met de warmtepomp. In dat geval bespaar je alleen nog niet 100% op je gasverbruik.
Warmtepompen die kunnen koelen
Je las het hierboven al, maar er zijn dus ook warmtepompen die je woning kunnen verkoelen. En dat is handig op de dagen dat het heel warm is in de zomer. De meeste lucht/water warmtepompen en water/water warmtepompen bieden deze koeloptie. Zo fungeren ze bijvoorbeeld hetzelfde als een koelkast (lucht/water warmtepomp) of ze gebruiken de koelte uit de bron om te zorgen voor koelte in je huis.
Subsidies voor warmtepompen
Heb jij weleens van de ISDE-subsidie gehoord? Zeker even onthouden, want het is een subsidie voor het verduurzamen van je woning. Dit betekent dat je mogelijk een bedrag terug kunt krijgen voor het installeren van de warmtepomp wanneer je in aanmerking komt voor deze subsidie. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. Naast het installeren van een warmtepomp geldt deze subsidie ook voor isolatiemaatregelen, het aansluiten van een zonneboiler of aansluiting op een warmtepomp. Het is wel belangrijk dat je deze subsidie binnen 24 maanden na de installatie aanvraagt.
Zo kun je in ieder geval al iets meer door de bomen het bos zien als je nu of in de toekomst een warmtepomp voor je woning overweegt. Vraag vooral een installateur met kennis van zaken wat de beste optie is voor het verwarmen van jouw woning. Die kan jou heel goed vertellen of het voor jou nu al de moeite waard is om in een warmtepomp te investeren en zo ja, welke warmtepomp.